Žiju naplno - stejně jako Ty

07.06.2009 04:25

Aneb festivalové zpravodajství z aktuálního dění na pankrácké pláni ze dne 5.-.6.6.2009 :

 

Festival  Žiju stejně jako ty   na pankrácké pláni pořádaný Nadačním fondem pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením byl organizován již druhým rokem. Nosná myšlenka propojování světů hendikepovaných a zdravých lidí, zajímavý program na hlavním pódiu - hudba, známé tváře, filmy, představení jednotlivých sdružení - vystavovatelů i bohatý doplňkový program a to vše díky sponzorům a podporovatelům bez vstupného.

Letošní ročník probíhal v duchu tří témat – podnikám jako ty, sportuji jako ty a cirkus freestyle. Kdo měl chuť dozvědět se více, jak podnikat sám na sebe, jak získat práci a nebo si jen prohlédnout výsledky práce chráněných dílen, měl řadu příležitostí. Nadační fond představil také koncepci ochranné značky „Práce postižených“.

Co přineslo sportovní téma? Řadu každodenních aktivit vozíčkářů, které si mohli vyzkoušet zdraví. To byste se divili, jak těžké je třeba na vozíku držet rovnováhu při jízdě do kopce :o). No a slepecká dráha, to už je kapitola sama pro sebe, dost dlouho trvá oťukat si i banální překážku a zvolit správný směr.

Kdo chtěl vyzkoušet něco extra, šel si zastřílet doslova a do písmene naslepo – zvukovou pistolí. Proč se neseznámit s posilovnou pro postižené, využít služeb maséra, zacvičit si tai chi, zajezdit na koni pod dohledem lékařky, vyzkoušet monoski…nasednout do teréňáku z Dakaru, užít si exhibici hasičů a vidět největší záchranářské auto v Evropě? Zkrátka, bylo si co užít. Nemluvě o skvělém výběru hudebních hostů na hlavním pódiu.

Pozornost návštěníků přitahovaly i prezentace našeho stánku. Přesněji řečeno stánku Adrenalinu bez bariér, který nás na akci přizval a podělil se s námi o stánek i čas na prezentaci sdružení na hlavním pódiu. Díky moc. Byla to prima spolupráce.V povídání na stánku jsme se s Jirkou prostřídali - lidi zajímaly akce s motorkama, voda - rafty, wakeboard, blockart, ale i sajda, expedice a projekt Blue Land i s výstavou, která bude od 16.6. v galerii Divadla Hybernia. Pozornost kolemjdoucích poutal i model amerického motocyklu stojící u letáku MDA Ride, jejíž smysl a to, že ji sdružení MDA RIDE připravuje, jsme šířili v zájmu dobré věci dál.

Společně s klukama z Adrenalinu bez bariér jsme rozložili síly na vození dospěláků i dětí v sajdkáru, blockartu a adrenaliní motorce se zatahovacíma přídavnýma kolečkama a ručním řízením. Zkrátka byli jsme vedle prezentace stánku Freestyle Cirkus….ale největší cirkus jsme na pláni dělali my. Blockart – rozuměj něco jako tříkolka, kde v poloze polosedící ovládáš řídítka s windsurf plachtou to křižoval plání sem a tam snad s bambiliónem dětí a řadou hendikepovaných.

A sajdkár našeho sdružení zapůjčený od firmy Carservis je snad na polovině fotek, co si návštěvníci nesli domů. Malé i větší děti se fotily a ty odvážnější i jezdily. Muži moudře diskutovali na téma připojení, prostoru na vozík a jak, že to jezdí a co motor a sajda, jó Velorex, to je kvalita. Hendikepovaní jeden po druhém nacházeli odvahu a chuť na projížďku, až byla jezdců pěkně dlouhá řádka. A dětí si užívali jízdu natolik, že se vracely a říkaly:“Ještě jednou prosím.“ Byla to radost, dělat druhým radost.

Festival Žiju stejně jako ty se podařil. Navzdory předpovědi počasí bylo pátek odpoledne a večer hezky a sobota k nám byla až do 4 odpoledne vlídná a po dvou hodinách deště zbyly na obloze už jen mraky, co se rozhodly nepršet. Návštěvníků díky tomu bylo méně, ale i tak lidé byli a festival si užili.

 

Autor článku: Bára Krieglerová

Fotogalerie

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________

Festival Žiju stejně jako ty

 

Na počátku byla myšlenka a zájem udělat dobrou akci, která přiblíží život postižených trochu jinak. Chceme ukázat, že všichni musíme táhnout za jeden provaz. Nejde pouze o jednotlivce, jde o celou společnost.

Osoby s handicapem jsou stále pro některé z nás lidé, kterým se má uhýbat z cesty, nebo, ti kteří potřebují politování a k ničemu nejsou. Toto chceme vyvrátit právě touto ojedinělou aktivitou. Postižení se nám bez problémů dokáží vyrovnat. Potřebují dostat pouze šanci. Chceme, aby si každý mohl vyzkoušet na vlastní kůži, s čím vším se musí zdravotně postižení lidé vyrovnávat každý den, v čem jsou dobří, v čem nás mohou namotivovat. Na našem festivalu se potkáte s lidmi, které nezlomilo jejich postižení, ale stalo odrazovým můstkem pro další život. Kde je zdravý běžně nečeká.

Kdybychom nestrhli k pomoci další nadšence, tato akce by nikdy nevznikla. V podstatě všichni účinkující se vzdali svých honorářů, získali jsme velkou podporu od partnerů a i v době finanční krize se nám podařilo získat sponzory, kteří věří, že stojí zato podporovat problematiku zaměstnávání zdravotně postižných občanů. V neposlední řadě je zapotřebí zmínit velmi vstřícný přístup radnic Městské části Prahy 4 a Městské části Praha 7 a Magistrátu hlavního města Prahy. Bez jejich pomoci bychom letošní ročník nemohli uspořádat.

 

zdroj: www.zijustejnejakoty.cz