Zveme Vás k poslechu radia: CRo2 a Wave

30.09.2010 18:23

Odysea - 1.10. 17.30 hod, CRO2

 
Dan Moravec  01.10.2010 17:30
Jana Fesslová
 Náhled[414x532]  
Jana Fesslová  

Jana FESSLOVÁ, původně házenkářka, po zranění při mistrovském zápase vozíčkářka. Aby měla důvod žít, rozhodla se, podle svých slov, dělat mimořádné věci ... 

Členka expedice Blue Land 2009 Jana Fesslová - Autor: expedice Blue Land 2009
 Náhled[400x300]  
Členka expedice Blue Land 2009 Jana Fesslová
Autor:    expedice Blue Land 2009  

Na vozíku projela např. Čínu, Peru, Kubu a v roce 2009 se vypravila do míst, kde vozíčkáře místní zatím nikdy neviděli, do Himálají. Mimořádná akce. Přesto jedna z mnoha ...


Jana Fesslová je naše přední postižená atletka, na paralympijských hrách v Pekingu získala bronzovou medaili v hodu diskem. Ráda boří mýty a představy o vozíčkářích. Sama cestuje, sportuje a studuje. Stala se historicky první ženou, která projela přes Himaláje oblastí Malého Tibetu v sedadle sajdkáru a dosáhla průsmyku Khardung La - 5602 m.n.m. Jana je místopředsedkyní sdružení a zároveň čestnou prezidentkou klubu. Tento titul obdržela na Khardung La, kdy dosáhla toho, co ještě žádný vozíčkář před ní ani po ní ne.


Občanské sdružení MC Outdoor Riders pořádá každý rok výpravu po jednom světadílu. S vozíčkářem v sajdkáře. A Jana Fesslová se spolu s motorkáři vydala do Himálájí. A nebylo to jednoduché. Zavalené silnice, sníh, řeky rozbouřené tajícím sněhem a v neposlední řadě také zázemí v Indii pro vozíčkáře. A rozdíly mezi buddhistickými, hinduistickými a muslimskými oblastmi.


V pořadu Českého rozhlasu 2 - Praha si poslechneme, jaké nástrahy na cestě museli všichni překonávat, vozíčkářka i motorkáři, jak byli přijati v klášterech, ale i hostincích pro pocestné. A jak je cesta stmelila. Jaký je to pocit, vyjet až na nejvyšší místo světa, kam se motorka a sajdkára dostane. A jaký pak bývá návrat domů? Nejen o tom uslyšíme po 17:30 hodině.

 

 

 

Radio Wave 

 

https://www.rozhlas.cz/radiowave/portal/

 

Casablanca

 

3.10. v 11 hod. - Expedice Titicaca

 

 

 

https://www.motoroute.cz/clanek/168-ohlasy-na-setkani.aspx