Jana Fesslová pátým Nezmarem

05.11.2009 16:49



Č. BUDĚJOVICE - Tradiční hudební Večer při svíčkách folkových Nezmarů byl tentokrát věnovaný opravdovému lidskému nezmarovi. Hostem večera v klubu Hudební školy Yamaha totiž byla paralympionička, světová i česká národní rekordmanka, cestovatelka Jana Fesslová.

Ta ve čer na strunách folkových písniček obohatila svým povídáním a promítáním fotek z její cesty do indické Himálaje nazvané expedice Blue Land 2009. Na této expedici, kterou uspořádal Radek Kriegler z občanského sdružení MC Outdoors, a nad níž převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, Janu doprovázelo dalších jedenáct motorkářů a podařilo se jim zdolat nejvyšší průsmyk světa Khardung La s nadmořskou výškou 5 680 metrů. A Jana se stala prvním vozíčkářem na světě, kterému se něco takového povedlo. K tomuto nevšednímu činu přál Janě také prezident Václav Klaus. Během Večeru při svíčkách Jana odpovídala na dotazy přítomných diváků, které doplňoval moderátor večera, nezmarský člen Jim Drengubák.

A odměnou jí bylo udělení titulu pátého člena Nezmarů od samotných Nezmarů. Diváci se bavili a žasli nad tím vším, co má Jana už za sebou a také ještě před sebou. Mezi přítomnými seděl také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který byl hostem Jany Fesslové. Přestože Jiří Zimola není pravidelným divákem a posluchačem folkové kapely Nezmaři, když začali hrát, zpíval si s nimi. Další Večer při svíčkách s Nezmary a jejich hostem, primářem Oční kliniky Lexum České Budějovice Vladimírem Chodurou, bude tentokrát již předvánoční a uskuteční se v pondělí 30. listopadu od 19.30 hodiny tradičně v klubu hudební školy Yamaha.

Autor: Jana Holoubková